jo van herck: Blog https://foto.jovanherck.be/blog en-us (C) jo van herck jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) Wed, 01 Sep 2021 23:10:00 GMT Wed, 01 Sep 2021 23:10:00 GMT https://foto.jovanherck.be/img/s/v-12/u476760336-o372866900-50.jpg jo van herck: Blog https://foto.jovanherck.be/blog 120 80 Cristallerie Val-Saint-Lambert https://foto.jovanherck.be/blog/2015/2/cristallerie-val-saint-lambert Dit zijn foto's van twee bezoeken aan Val-Saint-Lambert uit 2009 en 2011. Val-Saint-Lambert werd in 1826 opgericht en was lang de parel aan de kroon van de Waalse industrie. Na de Tweede Wereldoorlog gingen de zaken echter slechter. In 1995 ging de fabriek een eerste keer failliet, gevolgd door nieuwe faillissementen in 2008 en 2013. Sinds maart 2014 is Val-Saint-Lambert opnieuw opgestart dankzij een nieuwe investeerder. Het nog werkende gedeelte van de fabriek kan met een gids bezocht worden.

Uiteraard kozen wij voor het traject zonder gids: de oude fabriek.

In 2009 lagen hier nog tientallen kristallen glazen en kisten vol asbakken. Het voorschrift van de urbexers "Take nothing but pictures, leave nothing but footprints" was hier een zwaardere last dan op andere plaatsen. De verleiding om er eentje mee naar huis te nemen was groot, maar werd keurig weerstaan. Jammer genoeg hield niet iedere bezoeker zich even strikt aan de ongeschreven wet, want bij mijn tweede bezoek in 2011 was het kristal duidelijk verminderd.

Cristallerie Val-Saint-LambertCristallerie Val-Saint-Lambert Cristallerie Val-Saint-LambertCristallerie Val-Saint-Lambert SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC

]]>
jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) decay urban exploration urbex https://foto.jovanherck.be/blog/2015/2/cristallerie-val-saint-lambert Fri, 20 Feb 2015 12:17:12 GMT
Val Benoit https://foto.jovanherck.be/blog/2015/2/val-benoit De technologische campus van Val-Benoît werd tijdens de jaren 1930 in modernistische stijl opgetrokken. De kern van de campus was de eeuwenoude Val-Benoît abdij, sinds lang eigendom van de Luikse universiteit. In de jaren 50 werd al beslist om alle wetenschappelijke en technische faculteiten in Sart-Tilmant te verzamelen. In de jaren 90 begon de verhuis, in 2005 verliet de laatste student de campus. Na jaren leegstand worden de meeste gebouwen nu toch gerenoveerd.

De gebouwen die ik in 2010 drie keer bezocht heb, zijn:

  • Institut de Chimie Métallurgie (1937)
  • Institut de Génie civil (1937)
  • Institut de Mécanique (1932)
  • Centrale Thermoélectrique (1932) 

Een zicht van op Institut de Mécanique op de Centrale Thermoélectrique.

En omgekeerd een zicht op Institut de Mécanique van op de Centrale Thermoélectrique. Geen weer om een hond door te jagen, laat staan op een dak te laten klimmen.


Volle flesjes in de faculteit Chemie.

En het resultaat van onderzoek blijft op de rekken liggen. 

Ergens in de jaren negentig heeft een vrouw zich afgevraagd waar ze haar schoenen en Tupperware potjes had gelaten.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

]]>
jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) https://foto.jovanherck.be/blog/2015/2/val-benoit Tue, 10 Feb 2015 20:14:31 GMT
Lorettenklooster Mechelen https://foto.jovanherck.be/blog/2015/2/lorette-klooster-mechelen Een kleine reeks over het Lorettenklooster in Mechelen. "Loretten" is de naam die door de bevolking van Mechelen aan de orde gegeven werd. De echte naam was de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. Mechelse 40+'ers kennen het Lorettenklooster als meisjesschool. Vanaf 1860 kregen jonge meisjes er les en werd de leerinstelling uitgebouwd tot de School van de Loretten, met kleuter-, lager en hoger onderwijs. In de loop der jaren kwam er ook een vleugel bij voor de opvang van oudere vrouwen. Op het einde van de 20e eeuw hield de Orde op te bestaan. Op 31 juli 1995 verlieten de laatste Zusters Mechelen en trokken zij zich terug in een tehuis in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

De foto's zijn een jaar of vijf oud. Het was best een mooie locatie: nog redelijk veel spullen en de befaamde oranje gang, maar er was ook veel sociale controle en veel passage op de straatjes er rond.

Het mooiste was de oranje gang (derde foto). De oranje gang is een hoge ruimte tussen de kerk rechts en een even hoog bijgebouw links. De luchtbogen van de kerk gaan over in de muur van het bijgebouw. De oranje gloed komt door de ramen die bovenaan in de kerk zitten.

   

]]>
jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) Antwerp Belgium Lorettenklooster Mechelen decay urban exploration urbex https://foto.jovanherck.be/blog/2015/2/lorette-klooster-mechelen Wed, 04 Feb 2015 19:16:31 GMT
Allerheiligen https://foto.jovanherck.be/blog/2014/11/allerheiligen DSC08756-bewerktDSC08756-bewerkt

Voor deze foto had ik een schilderij à la Caspar David Friedrich voor ogen: kruis, grillige bomen en een warme gloed. Het kruis moest klein zijn in verhouding tot de bomen. De blik moest geleid worden van boven naar beneden om bij het kruis te stoppen.
Liefst van al had ik deze foto gemaakt bij mistig herfstweer, maar dat lijkt dit jaar maar niet te willen komen.

Om dat kruis klein in beeld te hebben, heb ik een laag standpunt en een breedhoeklens gebruikt. 

Ik wou de bladeren en takken onscherp en de stammen en het kruis scherp. Om een heel lange belichting te hebben (1,5 minuut), had ik een ND10 filter nodig. Zo'n filter, die je voor je lens schroeft, houdt het licht tegen met 10 stops. De hoeveelheid licht die de sensor bereikt, is met een factor 1000 verminderd. Een foto moet dus 1000 keer langer belicht worden. Zo kan je foto's maken met een heel lange sluitertijd bij zonlicht. Deze foto is 88 seconden belicht. Waarschijnlijk wou ik 'm anderhalve minuut belichten, maar zonder timer is het een beetje gokken.
Voor wie het niet wist, voor zo'n lange belichting is een statief onontbeerlijk en is een draadontspanner wel handig. Anders moet je 88 seconden lang je vinger op de ontspanknop houden. 
Er was niet zo veel wind, maar toch zijn de bladeren en kleine takken onscherp.

In de nabewerking is er ook nog heel wat veranderd. De zon komt van de rechterkant en daardoor waren de bomen links erg donker. Ik heb de bladeren daar lichter gemaakt, maar de stammen even donker gelaten. Dat kan je in Lightroom 5 door met het penseel de schaduwen te verdonkeren en de lichte tinten lichter te maken. Ook bij de bomen rechts heb ik de stammen donkerder gemaakt.

De lucht heb ik iets blauwer gemaakt. Door de middagzon was die eigenlijk eerder wit van kleur, maar in Lightroom heb ik de blauwe tinten donkerder gemaakt. Dat doe je door de schuifbalken bij luminantie naar rechts te verschuiven.

Ik heb ook nog de tint van het groen gewijzigd waardoor het iets geler werd. Da's vooral te zien aan de bladeren in het midden. Dat kan je in Lightroom of Photoshop (of nog andere software) door de schuifbalk van Hue van de groene kleuren te verschuiven.

Behalve het geprul met kleuren, waren er twee aanpassingen echt nodig: chromatische aberratie wegwerken en scherpte toevoegen. Chromatische aberratie wordt veroorzaakt door een lensfout en is vooral te zien wanneer er veel contrast is. Je krijgt dan een gekleurd lijntje aan de rand van een object. In dit geval had het kruis een blauw randje. De lens die ik voor deze foto gebruikt heb (Tokina 16mm) heeft veel last van chromatische aberratie, maar chromatische aberratie kan gelukkig snel verwijderd worden in Lightroom 5. 

Het kruis mocht wel wat scherper zijn, dus heb ik in Lightroom de scherpte toegevoegd. Ik wou echter niet dat de hele foto scherper was, dus moest ik daar nog een handigheidje uithalen: een radiaal verloopfilter. Daarmee kies je waar op de foto een bepaalde manipulatie gebeurt. Aangezien het een verloopfilter is (dus met een verloop) vermindert de manipulatie gradueel. In dit geval wordt er onscherpte toegevoegd naar de hoeken toe. Het midden blijft scherp, maar concentrisch naar de hoeken toe, wordt de foto onscherper.

Al deze wijzigingen werden tot nu toe in Lightroom gedaan. Pas voor de laatste aanpassing komt Photoshop op de proppen. Iets wat me stoorde aan de originele foto waren tractorsporen. Op deze sporen lagen geen bladeren. Die sporen heb ik gecamoufleerd door de bladeren onderaan de foto in de nabewerking wat te verplaatsen. Met het Retoucheerpenseel kan je de bladeren in Photoshop dupliceren.

Ziezo, dat was het hele proces. Misschien moet ik toch maar eens een andere hobby zoeken en bv. leren schilderen...

 

]]>
jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) https://foto.jovanherck.be/blog/2014/11/allerheiligen Mon, 03 Nov 2014 10:29:02 GMT
Aguas Radium - Portugal https://foto.jovanherck.be/blog/2014/9/aguas-radium---portugal Aguas Radium was een kuuroord dat begin 20ste eeuw in het binnenland van Portugal, dicht bij de Spaanse grens, gebouwd werd door een rijke Spanjaard met een zieke dochter. Het licht radioactieve water zou helend geweest zijn, dus werd er een kuuroord gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog ging de zaken erg slecht en werd het verlaten. 

Het hoofdgebouw is redelijk recent gedeeltelijk ingestort. Ik denk dat dat vorig jaar was, want alle foto's die ik nog vind met de volledige gevel dateren ten laatste van vorig jaar. Had ik toen geweten dat het zo recent ingestort was, was ik er waarschijnlijk ook wel niet binnen gegaan.
 

De eerste foto is niet van mij, maar op deze foto is het hoofdgebouw nog "intact".


De site anno 2014. Het is curieus dat de muur links nog onafgewerkt was. Er steekt nog staal bovenaan uit het beton. Er is dus nog even geïnvesteerd in een vergroting voor de site verlaten werd.

De badruimte waar het radioactieve water uit de rots te voorschijn kwam.


Een van de weinige kamers waar nog iets van de oorspronkelijke grandeur te zien is na de recente instorting.


6


Buiten staan er nog kleine hutjes om in te rusten.


Aan het eind van de toegangsweg, behoorlijk bergop, stond deze stoomtractor. Het is maar gissen, maar misschien werd hij gebruikt om de rijke gasten in een soort toeristentreintje naar boven te rijden.

 
]]>
jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) aguas radium portugal urban exploration urbex https://foto.jovanherck.be/blog/2014/9/aguas-radium---portugal Fri, 12 Sep 2014 11:42:24 GMT
Retro: Forges de Clabecq https://foto.jovanherck.be/blog/2014/6/retro-forges-de-clabecq De staalfabriek van Clabecq, vlakbij Tubize, bepaalde jarenlang het panorama van de streek. De 88m hoge hoogoven, Oven 6, was van kilometers in de omtrek te zien. Eind 2012 werd dit symbool van vergane glorie gesloopt. De fabriek moet plaats ruimen voor 2500 woningen.
 

Het begin van de staalfabriek dateert van 1752. Die oude ovens lagen nog niet aan het kanaal Brussel-Charleroi, dat dateert van 1832. In de hoogdagen waren hier 6000 mensen aan het werk. Na de oliecrisis van midden jaren 70 ging het snel achteruit met de staalindustrie. Begin jaren 90 dreigt dan de sluiting. De vakbonden, onder leiding van Roberto D'Orazio, gaan soms gewelddadig te keer en houden o.a. een mars op Brussel. Dat kan echter de sluiting niet tegenhouden: in 1997 is het faillissement een feit. Vanaf dan wordt de site beetje bij beetje ontmanteld en gesaneerd. Dat saneren is een heel karwei, want de bodem werd in de loop van 250 jaar enorm vervuild. Om een voorbeeld te geven: in de jaren 80 werden filters geïnstalleerd die de as uit de rook van de schoorstenen moesten filteren. Die filters haalden per dag 7000 kg as uit de rook. Voordien werd die dagelijkse uitstoot van 7 ton over de streek verspreid. Zelf zag ik ook enkele keren hoe de grond op sommige plaatsen bedekt was onder wit schuim, wanneer het regende.

 

Ik heb de fabriek tussen 2006 en 2010 een keer of tien bezocht. Elke keer was er weer meer afgebroken. Van de 80 ha blijft er nu niks meer over. Ik heb weinig overzichtsfoto's gemaakt, waarschijnlijk omdat de site niet op één foto -  zelfs geen panorama - te vatten was. Ik heb wel veel foto's gemaakt van details en vooral veel foto's van de ongelooflijke kleuren die er in de Forges te vinden waren. De twee oudste hoogovens, die eigenlijk museumwaarde hadden, hadden door de jarenlange roest alle mogelijke kleuren gekregen.

 

Een van de opslagplaatsen voor staal, ongeveer 500m lang. De foto is halverwege genomen.

een van de opslagplaatsen voor staal, ongeveer 500m lang. De foto is halverwege genomen.

Een foto van een groot deel van de staalfabriek. De hangar op de vorige foto is nog net te zien in het verlengde van de schoorstenen. De zwarte constructie tussen de twee schoorstenen zijn hoogovens 1 en 2. Deze werden in 1910 en 1912 gebouwd en waren uniek in hun soort. Tot op het laatste moment hebben actiegroepen geprobeerd deze ovens te behouden als een belangrijk onderdeel van het industriële patrimonium. De foto is genomen ongeveer halverwege de hoogste hoogoven, Hoogoven 6.

SONY DSC

Op deze foto is de fabriek al verwijderd tot aan hoogoven 2. De grote constructie naast de schoorsteen is hoogoven 6, gebouwd in 1972.

Waarschijnlijk het meest dwaze dat ik op urbex-gebied gedaan heb: een foto vanop hoogoven 6, 88 meter hoog en niet meer geheel roestvrij.
Op deze foto is de fabriek nog redelijk intact, links staan er zelfs nog treinen met treinrails die in  de Forges gemaakt zijn.

Hoogoven 6. De drie torens links zijn verhitters om de lucht op te warmen tot meer dan 1200° C. Die lucht wordt toegevoegd aan het cokes-ijzerertsmengsel in de hoogoven, de constructie rechts. Op het hellend vlak voor de oven reden grote karren om bovenaan in de hoogoven cokes en ijzererts te storten. Het prentje maakt het misschien duidelijker.

Enkele detailfoto's.

Twee kleurenfoto's van de oudste hoogovens. Het metaal was lichtblauw geschilderd. Alle andere kleuren zijn het gevolg van roest en vervuiling.

Een paar foto's van de verhitters van hoogoven 6, alleen gemaakt voor de kleuren van het metaal.

]]>
jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) cokerie cokes forges de clabecq staalindustrie urban exploration urbex https://foto.jovanherck.be/blog/2014/6/retro-forges-de-clabecq Sun, 15 Jun 2014 13:17:35 GMT
Fort 6 https://foto.jovanherck.be/blog/2014/4/fort-6 Enkele jaren geleden was Fort 6 in Wilrijk mijn eerste urbex-bestemming. Onlangs ben ik er terug geweest met een vriend die zijn eerste urbex-stapjes wou zetten. Kwestie van gemakkelijk te beginnen... Vroeger stond de poort nog open en stond het water nog tot aan de rand van mijn bottinnes. Nu is de poort op slot en staat het water spijtig genoeg ook nog wat hoger dan vroeger... Soit, enerzijds heb je het nadeel van natte voeten, anderzijds het voordeel dat niemand je daar komt lastig vallen. Trouwens, de poort is wel toe, maar er is een gat in het hek en een touw om naar beneden te klimmen.

Het fort is een onderdeel van de Brialmontgordel rond Antwerpen. Het bakstenen fort werd gebouwd in 1860-1864, met fraai metselwerk en versieringen in natuursteen. Zoals de andere Brialmontforten bestaat het uit twee delen: het buiten- en het binnenfort. Het binnenfort of reduit vormt de kern en is de laatste verdedigingslinie van het fort: een versterkt gebouw waar de verdedigers zich konden verschuilen en standhouden wanneer de rest van het fort al in handen van de vijand was. Het reduit is door de mooie bakstenen gewelven het meest interessante deel om te bezoeken. Het reduit is weliswaar goed bewaard gebleven, maar is ongebruikt en staat dus onder water. 

Wie trouwens zo'n fort wilt bezoeken zonder natte voeten en zonder via een touw te moeten klimmen, kan dat legaal in fort 2 en fort 4.

 

deel binnenplein

 

gelijkvloers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) antwerpen brialmont fort urban exploration urbex wilrijk https://foto.jovanherck.be/blog/2014/4/fort-6 Sun, 13 Apr 2014 12:17:15 GMT
Antwerpse pre-metro https://foto.jovanherck.be/blog/2014/3/antwerpse-pre-metro Ik heb vorig weekend eindelijk eens de premetro bezocht. Zaterdag namiddag is natuurlijk allesbehalve ideaal qua timing, maar ja...  Zeker niet als je weet dat de metrotunnels na 18 jaar leegstand klaar gemaakt worden om in het kader van het Pegasusplan volgend jaar in gebruik te nemen. Met andere woorden: je kan dus 20m onder de grond op Poolse arbeiders botsen.

Eerst hebben we (mijn partner-in-crime en ik) de ronde van Antwerpen gedaan om alle mogelijke ingangen te checken. UIteindelijk hebben we er eentje gekozen waar we konden parkeren en vooral: waar de deur open stond. Beneden brandden de lichten, maar was er toch geen mens te bespeuren.

Ik heb maar één foto gepost, want ik ben er niet lang genoeg geweest. Op een bepaald moment hoorden we nl. stemmen die van voor ons leken te komen. Dus keerden we op onze passen terug naar het station met de trap naar boven. Alleen... die stemmen bleken daar voor ons aangekomen te zijn. Ik denk dat ze bovengronds liepen en we ze door luchtkokers gehoord hebben ofwel werden we misleid door de echo... Soit, in het station met de uitgang waren enkele mannen in een onverstaanbare taal op elkaar aan het roepen op de trap naar boven... (Het kan natuurlijk ook Pools geweest zijn voor "kom nu maar te voorschijn of we doen het licht uit")
Vervelend... Dus hebben we ons even verstopt achter een muurtje, terwijl ze aan de andere kant van dat muurtje met plastic aan het sleuren waren. Met ingehouden adem en klamme handjes wachten tot er eentje de hoek zou om komen (waarbij die mens ongetwijfeld in zijn broek zou doen van het schrikken), op zo'n moment lijkt de tijd heel traag vooruit te gaan. Uiteindelijk zijn ze naar boven gegaan en zijn wij ontsnapt via het gat aan het eind van de tunnels waar de trams naar buiten rijden. Toen we terug aan de auto waren, bleek de ingang die we eerst gebruikt hadden, ondertussen vergrendeld. Zoals ze in Antwerpen zeggen, we hadden dus "hoeresjans" gehad.


Of het de moeite waard was? Ik ben niet zeker, er is echt wel al veel afgewerkt. 
Bon, hier dus mijn ene foto... op zijn kant gezet om het een roetsjbaan effect te geven.

 

En hier nog een kaartje van de Antwerpse pre-metro. De lijnen in Borgerhout, de streepjeslijnen, worden in 2015 in gebruik genomen.

]]>
jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) antwerpen pre-metro urban exploration urbex https://foto.jovanherck.be/blog/2014/3/antwerpse-pre-metro Fri, 07 Mar 2014 22:27:47 GMT
Zollverein - cokesfabriek https://foto.jovanherck.be/blog/2014/3/zollverein Zollverein is het industriële gebied even ten noorden van het centrum van Essen. Alles draait op het terrein van Zollverein om de mooiste steenkoolmijn ter wereld. Het gehele complex bestaat uit twintig gebouwen die ontstonden tussen 1928 en 1932 en alle in Bauhaus stijl gebouwd werden. Sinds 2001 staat Zollverein op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Buiten een begeleid bezoek aan deze imposante fabriek, heb je ook de mogelijkheid om een van de meest toonaangevende designmusea in de wereld te bezoeken: het Red Dot Design museum, letterlijk in de kern van de fabriek (de ovens). Maar ook een verkenningstocht door het gebied rondom de fabriek per fiets of te voet is mogelijk. Als je lang genoeg naar een ingang zoekt, kan je ook het deel bezoeken dat niet voor publiek geopend is: de cokesfabriek. Deze cokesfabriek met maar liefst 304 cokesovens werd in 1961 gebouwd en was in gebruik tot 1993.

Alle foto's zijn genomen in en om de cokesfabriek. De mijn is qua architectuur zeker mooier, maar is gerenoveerd en dus niet meer interessant voor urban exploring.

 

ZollvereinZollverein ZollvereinZollverein ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC ZollvereinZollvereinSONY DSC

]]>
jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) Essen Germany Ruhr Zeche Zollverein cokes unesco urban exploration urbex https://foto.jovanherck.be/blog/2014/3/zollverein Tue, 04 Mar 2014 14:11:48 GMT
Cooling Tower IM https://foto.jovanherck.be/blog/2014/2/cooling-tower-im In het zuiden van België, in het zwarte land van de Borinage, staat een electriciteitscentrale sinds 2007 leeg. De centrale zelf is streng bewaakt, maar de koeltoren is gemakkelijk te bezoeken. De deur staat open, de site wordt niet bewaakt.


]]>
jo.van.herck@gmail.com (jo van herck) cooling tower urban exploration urbex https://foto.jovanherck.be/blog/2014/2/cooling-tower-im Wed, 26 Feb 2014 19:11:00 GMT