Allerheiligen

November 03, 2014  •  Leave a Comment

DSC08756-bewerktDSC08756-bewerkt

Voor deze foto had ik een schilderij à la Caspar David Friedrich voor ogen: kruis, grillige bomen en een warme gloed. Het kruis moest klein zijn in verhouding tot de bomen. De blik moest geleid worden van boven naar beneden om bij het kruis te stoppen.
Liefst van al had ik deze foto gemaakt bij mistig herfstweer, maar dat lijkt dit jaar maar niet te willen komen.

Om dat kruis klein in beeld te hebben, heb ik een laag standpunt en een breedhoeklens gebruikt. 

Ik wou de bladeren en takken onscherp en de stammen en het kruis scherp. Om een heel lange belichting te hebben (1,5 minuut), had ik een ND10 filter nodig. Zo'n filter, die je voor je lens schroeft, houdt het licht tegen met 10 stops. De hoeveelheid licht die de sensor bereikt, is met een factor 1000 verminderd. Een foto moet dus 1000 keer langer belicht worden. Zo kan je foto's maken met een heel lange sluitertijd bij zonlicht. Deze foto is 88 seconden belicht. Waarschijnlijk wou ik 'm anderhalve minuut belichten, maar zonder timer is het een beetje gokken.
Voor wie het niet wist, voor zo'n lange belichting is een statief onontbeerlijk en is een draadontspanner wel handig. Anders moet je 88 seconden lang je vinger op de ontspanknop houden. 
Er was niet zo veel wind, maar toch zijn de bladeren en kleine takken onscherp.

In de nabewerking is er ook nog heel wat veranderd. De zon komt van de rechterkant en daardoor waren de bomen links erg donker. Ik heb de bladeren daar lichter gemaakt, maar de stammen even donker gelaten. Dat kan je in Lightroom 5 door met het penseel de schaduwen te verdonkeren en de lichte tinten lichter te maken. Ook bij de bomen rechts heb ik de stammen donkerder gemaakt.

De lucht heb ik iets blauwer gemaakt. Door de middagzon was die eigenlijk eerder wit van kleur, maar in Lightroom heb ik de blauwe tinten donkerder gemaakt. Dat doe je door de schuifbalken bij luminantie naar rechts te verschuiven.

Ik heb ook nog de tint van het groen gewijzigd waardoor het iets geler werd. Da's vooral te zien aan de bladeren in het midden. Dat kan je in Lightroom of Photoshop (of nog andere software) door de schuifbalk van Hue van de groene kleuren te verschuiven.

Behalve het geprul met kleuren, waren er twee aanpassingen echt nodig: chromatische aberratie wegwerken en scherpte toevoegen. Chromatische aberratie wordt veroorzaakt door een lensfout en is vooral te zien wanneer er veel contrast is. Je krijgt dan een gekleurd lijntje aan de rand van een object. In dit geval had het kruis een blauw randje. De lens die ik voor deze foto gebruikt heb (Tokina 16mm) heeft veel last van chromatische aberratie, maar chromatische aberratie kan gelukkig snel verwijderd worden in Lightroom 5. 

Het kruis mocht wel wat scherper zijn, dus heb ik in Lightroom de scherpte toegevoegd. Ik wou echter niet dat de hele foto scherper was, dus moest ik daar nog een handigheidje uithalen: een radiaal verloopfilter. Daarmee kies je waar op de foto een bepaalde manipulatie gebeurt. Aangezien het een verloopfilter is (dus met een verloop) vermindert de manipulatie gradueel. In dit geval wordt er onscherpte toegevoegd naar de hoeken toe. Het midden blijft scherp, maar concentrisch naar de hoeken toe, wordt de foto onscherper.

Al deze wijzigingen werden tot nu toe in Lightroom gedaan. Pas voor de laatste aanpassing komt Photoshop op de proppen. Iets wat me stoorde aan de originele foto waren tractorsporen. Op deze sporen lagen geen bladeren. Die sporen heb ik gecamoufleerd door de bladeren onderaan de foto in de nabewerking wat te verplaatsen. Met het Retoucheerpenseel kan je de bladeren in Photoshop dupliceren.

Ziezo, dat was het hele proces. Misschien moet ik toch maar eens een andere hobby zoeken en bv. leren schilderen...

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February (1) March (2) April (1) May June (1) July August September (1) October November (1) December
January February (3) March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December