Retro: Forges de Clabecq

June 15, 2014  •  Leave a Comment

De staalfabriek van Clabecq, vlakbij Tubize, bepaalde jarenlang het panorama van de streek. De 88m hoge hoogoven, Oven 6, was van kilometers in de omtrek te zien. Eind 2012 werd dit symbool van vergane glorie gesloopt. De fabriek moet plaats ruimen voor 2500 woningen.
 

Het begin van de staalfabriek dateert van 1752. Die oude ovens lagen nog niet aan het kanaal Brussel-Charleroi, dat dateert van 1832. In de hoogdagen waren hier 6000 mensen aan het werk. Na de oliecrisis van midden jaren 70 ging het snel achteruit met de staalindustrie. Begin jaren 90 dreigt dan de sluiting. De vakbonden, onder leiding van Roberto D'Orazio, gaan soms gewelddadig te keer en houden o.a. een mars op Brussel. Dat kan echter de sluiting niet tegenhouden: in 1997 is het faillissement een feit. Vanaf dan wordt de site beetje bij beetje ontmanteld en gesaneerd. Dat saneren is een heel karwei, want de bodem werd in de loop van 250 jaar enorm vervuild. Om een voorbeeld te geven: in de jaren 80 werden filters geïnstalleerd die de as uit de rook van de schoorstenen moesten filteren. Die filters haalden per dag 7000 kg as uit de rook. Voordien werd die dagelijkse uitstoot van 7 ton over de streek verspreid. Zelf zag ik ook enkele keren hoe de grond op sommige plaatsen bedekt was onder wit schuim, wanneer het regende.

 

Ik heb de fabriek tussen 2006 en 2010 een keer of tien bezocht. Elke keer was er weer meer afgebroken. Van de 80 ha blijft er nu niks meer over. Ik heb weinig overzichtsfoto's gemaakt, waarschijnlijk omdat de site niet op één foto -  zelfs geen panorama - te vatten was. Ik heb wel veel foto's gemaakt van details en vooral veel foto's van de ongelooflijke kleuren die er in de Forges te vinden waren. De twee oudste hoogovens, die eigenlijk museumwaarde hadden, hadden door de jarenlange roest alle mogelijke kleuren gekregen.

 

Een van de opslagplaatsen voor staal, ongeveer 500m lang. De foto is halverwege genomen.

een van de opslagplaatsen voor staal, ongeveer 500m lang. De foto is halverwege genomen.

Een foto van een groot deel van de staalfabriek. De hangar op de vorige foto is nog net te zien in het verlengde van de schoorstenen. De zwarte constructie tussen de twee schoorstenen zijn hoogovens 1 en 2. Deze werden in 1910 en 1912 gebouwd en waren uniek in hun soort. Tot op het laatste moment hebben actiegroepen geprobeerd deze ovens te behouden als een belangrijk onderdeel van het industriële patrimonium. De foto is genomen ongeveer halverwege de hoogste hoogoven, Hoogoven 6.

SONY DSC

Op deze foto is de fabriek al verwijderd tot aan hoogoven 2. De grote constructie naast de schoorsteen is hoogoven 6, gebouwd in 1972.

Waarschijnlijk het meest dwaze dat ik op urbex-gebied gedaan heb: een foto vanop hoogoven 6, 88 meter hoog en niet meer geheel roestvrij.
Op deze foto is de fabriek nog redelijk intact, links staan er zelfs nog treinen met treinrails die in  de Forges gemaakt zijn.

Hoogoven 6. De drie torens links zijn verhitters om de lucht op te warmen tot meer dan 1200° C. Die lucht wordt toegevoegd aan het cokes-ijzerertsmengsel in de hoogoven, de constructie rechts. Op het hellend vlak voor de oven reden grote karren om bovenaan in de hoogoven cokes en ijzererts te storten. Het prentje maakt het misschien duidelijker.

Enkele detailfoto's.

Twee kleurenfoto's van de oudste hoogovens. Het metaal was lichtblauw geschilderd. Alle andere kleuren zijn het gevolg van roest en vervuiling.

Een paar foto's van de verhitters van hoogoven 6, alleen gemaakt voor de kleuren van het metaal.


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February (1) March (2) April (1) May June (1) July August September (1) October November (1) December
January February (3) March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December