Cristallerie Val-Saint-Lambert

February 20, 2015  •  Leave a Comment

Dit zijn foto's van twee bezoeken aan Val-Saint-Lambert uit 2009 en 2011. Val-Saint-Lambert werd in 1826 opgericht en was lang de parel aan de kroon van de Waalse industrie. Na de Tweede Wereldoorlog gingen de zaken echter slechter. In 1995 ging de fabriek een eerste keer failliet, gevolgd door nieuwe faillissementen in 2008 en 2013. Sinds maart 2014 is Val-Saint-Lambert opnieuw opgestart dankzij een nieuwe investeerder. Het nog werkende gedeelte van de fabriek kan met een gids bezocht worden.

Uiteraard kozen wij voor het traject zonder gids: de oude fabriek.

In 2009 lagen hier nog tientallen kristallen glazen en kisten vol asbakken. Het voorschrift van de urbexers "Take nothing but pictures, leave nothing but footprints" was hier een zwaardere last dan op andere plaatsen. De verleiding om er eentje mee naar huis te nemen was groot, maar werd keurig weerstaan. Jammer genoeg hield niet iedere bezoeker zich even strikt aan de ongeschreven wet, want bij mijn tweede bezoek in 2011 was het kristal duidelijk verminderd.

Cristallerie Val-Saint-LambertCristallerie Val-Saint-Lambert Cristallerie Val-Saint-LambertCristallerie Val-Saint-Lambert SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSCSONY DSCSONY DSC


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February (1) March (2) April (1) May June (1) July August September (1) October November (1) December
January February (3) March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December