Lorettenklooster Mechelen

February 04, 2015  •  Leave a Comment

Een kleine reeks over het Lorettenklooster in Mechelen. "Loretten" is de naam die door de bevolking van Mechelen aan de orde gegeven werd. De echte naam was de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. Mechelse 40+'ers kennen het Lorettenklooster als meisjesschool. Vanaf 1860 kregen jonge meisjes er les en werd de leerinstelling uitgebouwd tot de School van de Loretten, met kleuter-, lager en hoger onderwijs. In de loop der jaren kwam er ook een vleugel bij voor de opvang van oudere vrouwen. Op het einde van de 20e eeuw hield de Orde op te bestaan. Op 31 juli 1995 verlieten de laatste Zusters Mechelen en trokken zij zich terug in een tehuis in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

De foto's zijn een jaar of vijf oud. Het was best een mooie locatie: nog redelijk veel spullen en de befaamde oranje gang, maar er was ook veel sociale controle en veel passage op de straatjes er rond.

Het mooiste was de oranje gang (derde foto). De oranje gang is een hoge ruimte tussen de kerk rechts en een even hoog bijgebouw links. De luchtbogen van de kerk gaan over in de muur van het bijgebouw. De oranje gloed komt door de ramen die bovenaan in de kerk zitten.

   


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February (1) March (2) April (1) May June (1) July August September (1) October November (1) December
January February (3) March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December